Media
Nederlands Kampioenschap 2015 (Artikel 1Limburg)
Artikel door Mediaredactie HSF 2015 |
Koningsdag 2016 Ghaliya (14 jaar) met de Djembe Fola's |
TVLimburg: interview & beknopte dans met Anita Laudy-Langen 2014
Hieronder:
Media in chronologische volgorde van ouder naar recent (van 2008 tot heden).
Devoilee juli 2008
Dansen is een zeer effectieve manier om op een gezonde en effectieve wijze te bewegen. Dit geldt eveneens voor buikdans. Daarnaast worden bij buikdans spiertrajecten aangesproken die bij andere sporten mogelijk niet aan bod komen.
Bij een buikdansles is er sprake van een lage tot middelhoge activiteit. Hierbij wordt energie verkregen d.m.v. aërobe verbranding: je beweegt, maar kunt redelijk makkelijk aan zuurstof (ademhalen) komen. Het lichaam maakt vooral aanspraak op koolhydraten en vetten. Iets waar de meeste dames blij mee zullen zijn. De eis voor optimale vetverbranding is echter dat de les doorlopend is en minimaal 20 minuten duurt, want op dit punt verbrandt het lichaam meer vetten dan koolhydraten.
Allemaal veel pietpraat, maar er zitten hele theorieën achter, die ik jullie zal besparen. Buikdans is GEZOND.
Daarnaast kunnen we de shimmy’s vergelijken met het uitvoeren van een sprint: Tenminste als het om zeer intensieve shimmy’s gaat, waarbij je spierkracht nodig hebt. Een shimmy-twist is hiervan een goed voorbeeld. De shimmy’s vanuit de ontspannen houding kosten minder energie en vallen derhalve in de zone zoals ik die hierboven heb beschreven.
Bellybreak 2008
Zondagsnieuws
Elayka (10 jaar) bij Everybody Dance Now 2014
BeNeLux-kampioenschappen 2014
- Ebony Golsteijn (artiestennaam Elayka, 10 jaar) : 1 ste plek klassiek orientaals kinderen (Nederlands Kampioene klassiek orientaals 2012/2013, 3de Bellydancer of the World 2013 Duisburg)
- Georgina Caioni (artiestennaam Ghaliya, (12 jaar): 4de plek klassiek orientaals junioren
- Ebony en Georgina: 1ste plek duo folklore (melaya)
- Tarik Talhaoui: 8ste plek show bellydance volwassenen
Proud dance teacher (kids) at the background (Monia). Also proud of her zumba colleague, darbuka- player and shaabi-dancer Tarik.
Shimmy Shake Show
Finale ronde van de Shimmy Shake Factor CO talentenjacht met twaalf getalenteerde Urban Tribal Fusion Bellydance acts + speciale optredens van internationale buikdansprofessionals Nargis en Khalida.
Een spannende finale ronde met twaalf getalenteerde Urban Tribal Fusion Bellydance acts, die tijdens de dance-offs gekozen zijn vanwege hun originaliteit, creativiteit, choreografie en uitstraling.
Een middag vol energieke en sensuele optredens, een verrassende en vernieuwende mix van oriëntaalse buikdans en verschillende hedendaagse muziek- en dansstijlen zoals flamenco, tango, burlesque, moderne dans, gypsy of de meer donkere gothic stijl. Van deze twaalf talenten selecteert de jury vier dance acts voor verdere coaching en zij zullen eventueel geprogrammeerd worden voor optredens tijdens speciale shows en festivals.
Finalisten zijn:
Aziza’s Angels (Nijmegen)
Sunanya Bahadoer (Rotterdam)
Marijke van Dongen (Rotterdam)
Jacqueline en Stephanie (Rotterdam)
Esther Bronwen van Aalst (Rotterdam)
Sara Horvat (Delft)
Karen Wentzel (Deventer)
Noor Bonenkamp (Hengelo)
Janneke Staat (Hengelo)
Inge van der Kwast – Briede (Zutphen)
Anne Winkens (Heerlen)
Monique Vernooij (Heerlen)
Over Shimmy Shake
Shimmy Shake is een traject dat is ontwikkeld door de cross-over expert LiteSide, gericht op de nieuwe dans trend Urban Tribal fusion dance. Jonge dansers en danseressen putten uit traditionele dansvormen en versmelten dit met buikdans om tot een fascinerende, creatieve en vernieuwende dansstijl te komen. Shimmy Shake geeft amateurs en professionals de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen en creëert een platform om werk van dit nieuwe dansgenre te stimuleren en te tonen.
21 april – 14:00 – 16.00 uur in Theater ‘t Kapelletje.
Devoilee juli 2014
Wees u zelve en neem het heft in eigen handen
Maar wat is angst?
Wat is angst? Ik was mezelf kwijt en viel in een heel diep, duister gat. Ik zocht problemen met een vergrootglas en vond ze ook. Ellende na ellende. Hoe meer problemen ik zocht, hoe meer ik er vond. Mijn vergrootglas was niet groot genoeg, dus ik nam nog een grotere.
Ik bleef problemen zoeken totdat ik er genoeg had om in een psychiatrische inrichting opgenomen te worden. Ik werd zo moe, dat zelfs de energie om problemen te zoeken, wegvloeide. Alsof dit niet genoeg was, vroeg Yamila mij om in de opleiding dansles te geven.
Ik vroeg me af waarom ze me dat aandeed? Ze kende mijn situatie maar al te goed. Blijkbaar had ze meer vertrouwen in mij, dan ikzelf. Ik kwam er niet onderuit. Met de moed der wanhoop, begon ik eraan. Hoe moeilijk dit ook ging, heb ik me mentaal voorbereid.
Op de gegeven dag: diep ademhalen, borst vooruit, erop af. Ik kon het zelf niet geloven, maar het ging erg goed. Dus besloot ik dat dit een keerpunt in mijn genezing werd. En het ging ook zo. Het kostte moed en kracht, maar het ging steeds beter. Ik ben er nog niet helemaal. Maar ik weet zeker dat ik er helemaal uitkom.
Ik heb nu begrepen dat het allemaal ook zijn positieve kanten heeft. Namelijk: ik ben nu ervaringsdeskundige! Ik wil graag mijn ervaring met jullie delen. In de volgende Dévoilée komt het eerste deel van mijn verhaal.
Monia
Een echte man kan dansen
Ik hoorde dat er veel vragen waren met het festival en de Benelux Belly Dance wedstrijd “wie is die jongen?” :-) Vandaar dat mij werd gevraagd of ik mij kon voorstellen.
Ik ben Tarik, inmiddels 30 jaar, ik woon in Sittard. Ik ben geboren en opgegroeid in Heerlen tot mijn 16e.
Ik heb daarna een opleiding gevolgd met een stage waardoor ik al vroeg zelfstandig ben geworden. Naast mijn fulltime baan bij de Politie, doe ik als hobby “zumba” en ik speel ook Djembé.
Ongeveer tien jaar geleden begon ik met dansen en trommelen in Amsterdam. Ik kwam erachter dat ik een passie had voor Latin muziek salsa, bachata, merengue en reggaeton. Ik ben dus ook in Amsterdam begonnen met dansen en ging vaak naar Latin clubs zoals “El Punto Latino” en “Brazilian Club” waar veel van deze muziek gedraaid wordt. Ik zag hoe mooi het dansen is en hoe mensen ervan genieten. Ik dacht meteen; dit wil ik ook!!
Ik ging vervolgens Darbuka spelen. Ik kon genieten van hoe mooi vrouwen kunnen bewegen en toen dacht ik: ‘dat zouden mannen ook kunnen’. Ik ben vervolgens beginnen dansen op de Marokkaanse popmuziek ( Chaabi ). Ik heb in 2011 ook darbuka gespeeld voor een buikdanseres Paschalle voor Holland's Got Talent in 2011, een hele spannende en uitdagende ervaring. Ik heb enige tijd geleden Monique ontmoet. Ze bracht mij in contact met Yamila, die op haar beurt mij uitnodigde om het festival bij te wonen in Heerlen.
Op het festival heb ik iedereen verrast en ben op het podium gaan dansen. Toen ik hoorde dat er wedstrijden waren dacht ik: ‘dit is mijn kans om mee te doen’. Ik vond het niet belangrijk om te winnen maar wel om mijn energie te delen en ook om te laten zien dat ook mannen kunnen dansen.
Helaas zijn er vooroordelen over dansende mannen, vooral hier in Limburg. Er wordt heel snel geroepen dat “dansen alleen voor vrouwen is” – “en als een man mee doet dan is hij een homo”. Ik vind het erg jammer dat er zo bekrompen gedacht wordt, aangezien ik hetero ben. Men stopt je al snel in een hokje.
Ik hoop jullie een beeld hebben van wie ik ben. Als je al vooroordelen had, dan zijn deze, als het goed is, nu weggenomen.
Ik wens iedereen alle geluk en dansplezier. Ik hoop dat ik met jullie mag kennis maken en dat ik vaker mag dansen. Zo kan ik mijn energie en passie delen met jullie…
La via Bella ;-)
Groetjes
Tarik Talhaoui